Boerderijwinkel Drenthe Voeding

Rauwe melk

De vraag naar rauwe melk stijgt ineens explosief in onze boerderijwinkel. Met lichte verwondering zie ik gezinnen met kratten vol melk van ons erf vertrekken. Vers getapt en onverhit. Als verkoper zijn we verplicht de klant te adviseren de melk te koken voor consumptie, maar de meeste klanten lachen daar om: ‘Dan is het toch geen rauwe melk meer?’

Ik vermoed dat de meeste veehouders al jaren melk uit eigen tank drinken, maar sinds onbewerkte voeding tot powerfood – de naam alleen al – is gedoopt, is het platteland ineens een soort bedevaartsoord voor stedelingen. Op zoek naar een gezondere ik en vol afkeer van het ‘witte water’ of de ‘witte sloper’ uit de supermarkt. Ik klaag overigens niet, zoals gezegd: ik verwonder.

En ik leer. Zo vertelt een jonge moeder: “Mijn zoontje van 13 maanden heeft lactose-intolerantie en verdraagt geen gepasteuriseerde melk. Bij het pasteuriseren is namelijk het enzym lactase – nodig voor de afbraak van lactose – gedood. Mijn arme schat krijste van de krampen, maar nu hij rauwe melk krijgt is hij weer rustig en blij. Jij geeft je zoontjes toch ook rauwe melk?”

Eh. “Ik hoorde ooit van een huisarts dat het vanwege de aanwezige bacteriën gevaarlijk kan zijn om kleine kinderen rauwe melk te geven. Ze zijn nog zo kwetsbaar.”

“Vertrouw je je eigen koeien niet?”

“Dat is het niet. Onze koeien zijn biologisch en grasgevoerd. Mijn man durft er zijn hand voor in het vuur te steken dat zijn dieren gezond zijn. Toch volg ik braaf de adviezen.”

“Weet je wel dat kinderen die rauwe melk drinken minder last hebben van astma, eczeem en allergieën?”

Ja. En mijn kinderen zitten vol eczeem. Maar alsnog: wetenschappers concludeerden in 2015 dat ‘de kans om een voedselinfectie op te lopen door rauwe melk 100 keer zo groot is als door gepasteuriseerde melk.’ Volgens hen weegt het gezondheidsrisico zwaarder dan de eventuele voordelen. De Europese voedselautoriteit ESFA en het Voedingscentrum – beiden onafhankelijk- onderschrijven dit.

Feiten en ervaringen zijn twee verschillende dingen. Zo zegt een klant (28 literflessen rauwe melk per week): “Mijn man en ik begonnen met rauwe melk voordat ik zwanger werd, omdat we onze eitjes en zaadjes in perfecte staat wilden hebben. En zie: we hebben vier sterke kinderen. Per lunch drinken we nu drie flessen.” Ik moet er hard om lachen. Voorlopig ben ik nog niet uitgeleerd.

Dit vind je misschien ook leuk...