Drenthe Zorgboerderij

Klussen

“Ter informatie: naast vier medewerkers komt ook onze directeur klussen met NLdoet. We willen liever geen media-aandacht, dus houd het voorlopig stil. Onze directeur is een oprecht en eerlijk mens en wil graag zijn handen uit de mouwen steken zonder dat er camera’s bovenop staan en iedereen er meteen weer iets van vindt.”

Ik las het mailtje van de secretaresse nog een keer en googelde de directeur in kwestie. Ondanks zijn status kwamen zowel zijn naam als gezicht me niet bekend voor. Ach, al kwamen de koning en koningin: we waren blij met elke klusser. Negentien vrijwilligers hadden zich opgegeven, waaronder familie, klanten, scholieren en bedrijven. Samen zouden ze ervoor zorgen dat onze winkel, bestrating en tuin grondig werden aangepakt.

Gekleed in T-shirts van het Oranjefonds riepen onze eigen deelnemers NLdoet uit tot een feestdag. Ze genoten van de vele bezoekers en de daarmee gepaard gaande aandacht. Verspreid over het erf waren groepjes hard aan het werk, toen aan het begin van de oprit een donkere Mercedes stopte. Uit de auto stapte een grote man, gekleed in overhemd en spijkerbroek. Vriendelijke ogen, ruwe handen. Onze deelnemer Reinier stormde direct op hem af. “Zo, dus u bent directeur?” En hij loodste hem naar de kantine.

“Dat klopt”, antwoordde de man. “En jij?”

Reinier zette zijn bekakte stemmetje op. “Ik ben ook directeur, aangenaam.”

“Dan zijn we collega’s. Weet je wat, vandaag mag jij mijn directeur zijn. Dan ben ik jouw onderdirecteur.”

“Goed, dan gaan we nu afwassen.” En ze pakten allebei een theedoek. Ik twijfelde nog even of ze niet met de timmerklussen aan de gang moesten, maar de directeur gebaarde dat dit goed was.

Reinier bekeek de man van top tot teen. “Zo, wat zijn uw taken vooral?”

“Ik doe kantoorwerk. Wij directeuren moeten veel kantoorwerk doen. Maar dat weet jij vast als geen ander.”

Reinier knikte. “Zeker, ik lever geen half werk.”

Met verbazing zagen we hoe de twee directeuren na de afwas ook nog de toiletten boenden. Ze vertelden elkaar moppen en sloten hun succesvolle samenwerking af met de belofte dat Reinier een keer de directeursauto mocht wassen.

Na afloop kwam de secretaresse ons bedanken. “Onze directeur heeft zo’n leuke middag gehad. Zojuist fluisterde hij me toe dat hij volgend jaar alle afdelingen vrij zal maken om aan NLdoet mee te doen.” Het mooiste resultaat van de dag.

Dit vind je misschien ook leuk...