Voeding

Eten van de bron

Op de zorgboerderij waar ik woon hebben we 35 melkkoeien, twintig schapen, zestig kippen en twee varkens. Rondom de potstal en drie woonhuizen hebben we 38 hectare grond, waarvan een deel wordt gebruikt om groente te verbouwen. Van de melk maken we zuivel, de vriezer ligt vol vlees van eigen vee, en in de zomer loop ik rond een uur of vijf naar de tuin om ons eten voor die avond te oogsten.

Daar moest ik wel aan wennen. De eerste weken na onze verhuizing kwam ik thuis met boodschappentassen vol verpakt fruit, pakken melk en vlees van de Albert Heijn. ‘Waarom?’, vroeg een erfgenoot. ‘Je woont hier op de bron.’

Op de bron? Daar moest ik over nadenken. Zou ik niet ziek worden van rauwe melk? Zelf groente oogsten? Zou er dan geen verdwaalde slak op mijn bord belanden? En vlees van eigen koe, zou dat niet taai zijn? Als immers mijn vader vroeger een kip uit eigen tuin slachtte, dan viel spontaan mijn melkgebit uit mijn mond. Kortom, ik was onwetend en te ver verwijderd geraakt van de natuur.

Nu, een jaar verder, loop ik doelloos door de supermarkt. Verbaas me over het continue aanbod van sperziebonen en broccoli. Dat zijn toch typische zomergroenten? En waarom worden de appels allemaal per vier in plastic verpakt? Hoe kunnen de komkommers zo recht zijn? In onze kas groeien ze in allerlei bochten. De kaasafdeling sla ik over, het vlees loop ik voorbij. Hoe dubbel het ook is dat er af en toe een koe naar de slacht gaat en in stukken terugkeert op het erf: het vlees is verrukkelijk. Ik weet dat mijn man goed voor het dier heeft gezorgd en dat de koe meer dan de helft van het jaar buiten heeft gelopen. Het vlees is mals en vrij van antibiotica. Niet onbelangrijk.

Bang voor slakken ben ik nog steeds, maar de realiteit is dat ik die in de tuin amper tegenkom. En de onbespoten, verse groenten zijn veel lekkerder en voedzamer dan die slappe boontjes uit de supermarkt.

Het enige waar ik niet aan kan wennen is de vette, rauwe melk. Ziek ben ik er nooit door geworden, maar enthousiast ook niet. Na dertig jaar halfvolle melk uit een pak te hebben gedronken, is deze overgang te groot. Waar erfgenoten de eigen melk de hemel inprijzen en met de smaak van roomijs vergelijken, mis ik de frisse smaak van de halfvolle variant. Hoe dichtbij de bron ook: ik koop tegenwoordig weer melk in de supermarkt. Mijn excuus? Ik ben weer zwanger.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...